Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı

Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı

12 Ocak 2017 tarihli 29946 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına ilişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile 500.000$ tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Ekonomi Bakanlığınca tespit edilen şahıslara İçişleri Bakanlığının teklifi ve Bakanlar Kurulu Kararı ile vatandaşlık verilebileceği hususu karar altına alınmıştır. Anılan Yönetmeliğe istinaden yabancı gerçek kişilerin vatandaşlık başvuruları aşağıda yer alan usul ve esaslar çerçevesinde değerlendirilecektir.

https://www.nvi.gov.tr/kanunlar

Başvuru ve Değerlendirme Süreci

1. 500.000$ tutarında sabit sermaye yatırımına istinaden vatandaşlık talebinde bulunacak yabancı gerçek kişiler aşağıda yer alan belgeler ile Ekonomi Bakanlığı’na yazılı başvuruda bulunur.

Başvuru sahibi tarafından imzalanmış başvuru dilekçesi ekinde;

a. Eksiksiz olarak doldurulmuş yatırım bilgi formu
b. Pasaportun kimlik bilgilerini içeren sayfalarının fotokopisi
c. Başvuruya mesnet teşkil eden sabit sermaye yatırımını gerçekleştiren tüzel kişiliğe ait ortaklık yapısı ve sermaye tutarını gösterir ticaret sicil gazetesi kaydı
d. Sabit sermaye tutarını gösterir YMM onaylı özel amaçlı rapor (Rapor kapsamında yönetmeliğin yayım tarihinden sonra yapılan sabit sermaye yatırımlarına ilişkin tespitler yer alacaktır. İleriki yıllarda yapılacak olan başvurularda başvuru tarihinden önceki azami 3 yıllık dönemde yapılan sabit sermaye yatırımları rapor kapsamında dikkate alınacaktır)
e. Aynı YMM Raporunda 500.000 ABD Doları tutarında doğrudan yabancı yatırımın şirket öz sermayesine aktarıldığının tespiti ve ilgili döviz tevdiat hesabı dekontunun sunulması

2. Başvuru, Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından gerekli şartları taşıdığının tespit edilmesi durumunda Bakanlık Makamının onayına sunulur. Gerekli koşulları sağlamayan başvurular Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından reddedilir. Eksik bilgi ve belge ile yapılan başvurular için başvuru sahibine yapılacak olan yazılı bildirim tarihini takip eden 1 aylık sürede eksik bilgi ve belgeleri tamamlayamayan başvurular herhangi ilave bir işleme gerek kalmadan işlemden kaldırılır.

3. Bakanlık Makamınca uygun bulunan başvurular gerekli işlemlerin yapılması için İçişleri Bakanlığına gönderilir.

Açıklamalar

a. Yabancı yatırımcının yatırımı gerçekleştiren şirkete belirli bir oranda ortak olması durumunda; şahsın yatırımı gerçekleştiren şirkete ortaklık payına tekabül eden oranın toplam yatırım tutarı ile çarpılması sonucunda ortaya çıkacak meblağın en az 500.000$ olması gerekmektedir.
b. Sabit sermaye yatırım tutarlarının tespit edilmesinde yönetmeliğin çıkarıldığı 12 Ocak 2017 tarihi dikkate alınacaktır. Bu tarihten önce gerçekleştirilen sabit sermaye yatırımları vatandaşlık başvurusu hakkı doğurmayacaktır.
c. İleriki yıllarda yapılacak başvurular için sabit sermaye harcamaları hesaplanırken geçmişe dönük azami 3 yıllık harcamalar dikkate alınacaktır.
d. Hali hazırda bulunan bir yatırıma ilave sabit sermaye yatırımı yapılması durumunda ilave yatırıma başlanılan tarihten itibaren sabit sermaye yatırımı tutarındaki artış dikkate alınacaktır.
e. Sahte ve muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge ile başvuruda bulunduğu idare tarafından tespit edilen başvuru sahiplerinin vatandaşlık işlemlerine ilişkin süreci durdurulur, vatandaşlığı kazanmış kişilerin vatandaşlıktan çıkarılması için İçişleri Bakanlığına bildirimde bulunulur. Sahte ve muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge ile başvuruda bulunan kişilerin ileri bir tarihte yapacakları başvurular ilgili kriterleri karşılaması durumunda dahi dikkate alınmaz.

Bizi Arayın